//
Loed praegu...
Humanitaarained / Humanities

Michel de Montaigne. Esseid. Eesti Keele Sihtasutus, 2013

Michel de Montaigne’i “Esseed” on 16. sajandi hilishumanismi ajastu prantsuse aadliku sõltumatud tähelepanekud, mis on kirja pandud tema neljakümnenda ja kuuekümnenda eluaasta vahel, kuid mis praegu, rohkem kui neli sajandit hiljem, mõjuvad nii sisult kui vormilt eriti tänapäevasena.

20. sajandil avastati, et Montaigne oli mitmete uuemate suundumuste, näiteks pragmatismi ja postmodernismi eelkäija. Montaigne ei asu oma ainestiku kallale kavakindlalt ega sihipäraselt. Ta kuulatab, laseb kannatlikult kõigil, ka kõige tähtsusetumatel seikadel lahti rulluda ja on ometigi täiesti kindel, et asjad kunagi avanevad ja paika lähevad, tuleks ainult nii kaua oodata. Neis räägitakse kõikvõimalikest eri liiki asjadest, näiteks mõistuse tunnetusvõimetusest, konfessionaalsetest tüliküsimustest, arstiteadusest, kalendrireformist, nõiaprotsessidest, raamatutest, hobustest, majapidamisest, eksootilistest rahvastest. Kõik see on läbi põimitud autori mõtisklustega oma eluviisi üle, kusjuures ka need mõtisklused ulatuvad lihtsatest argiasjadest suurte inimlike küsimusteni, nagu sõprus, seltskondlikkus, üksindus, vabadus ja surm.

Vaata, kas raamatut saab laenutada                                                              

                                             

Discussion

Comments are closed.

Varasemad postitused