Arhitektuur ja kunst

Erwin Panofsky “Gooti arhitektuur ja skolastika : uurimus kunsti, filosoofia ja religiooni analoogiast keskajal”, 2013

Erwin Panofsky (1892–1968) oli üks 20. sajandi nimekamaid kunstiteadlasi, ikonoloogilise meetodi rajaja ja viljeleja. Tema kasutatud meetodid, mille tuumaks on kunstiteoste tähenduse seostamine ajastu maailmavaatega, on vaatamata diskursusemuutustele kunstiajaloolaste seas jätkuvalt populaarsed. 

“Gooti arhitektuur ja skolastika” (1951) on üks Panofsky poleemilisemaid töid, milles ta ühendab kõrgkeskaja filosoofiast tuletatud mõtteviisi arhitektuursete vormide arenguga. Väljaanne on varustatud illustratiivse materjaliga ning sisaldab lisaks põhitekstile tänapäeva ühe tuntuima saksa kunstiteadlase Horst Bredekampi informatiivset sissejuhatust Panofsky vaadetesse ja loomingusse tänapäeva kunstiteaduse perspektiivis (kirjutatud 2008) ning prantsuse sotsioloogi Pierre Bourdieu järelsõna, mis algselt ilmus raamatu prantsuskeelses väljaandes (1967).

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv