Keskkonnatehnoloogia

Andres Tarand, Jaak Jaagus, Ain Kallis “Eesti kliima minevikus ja tänapäeval”, 2013

Kliima ja ilmastikunähtuste uurijate Andres Tarandi, Jaak Jaaguse ning Ain Kallise sulest  ilmunud mahukas kogumik võtab kokku Eesti kliimas toimunud muutused 11. sajandi algusest kuni tänapäevani. Kuuest peatükist koosnevas monograafias annab Jaak Jaagus kõigepealt ülevaate kliimat kujundavatest teguritest. Seejärel tuleb Andres Tarandi koostatud põnev ajalooline osa. Kindlasti äratab huvi erakordsete ilmanähtuste peatükk, kus kirjeldamisel on kasutatud materjale vanadest Eesti ja Balti-Saksa ajalehtedest ajavahemikus 18. sajandist aastani 1940. Vastava peatüki koostanud klimatoloog Ain Kallis tõi näiteks 1936. aasta, mil Saaremaal sadas kanamuna- kuni rusikasuuruseid raheteri, ühel aastal sai aga välgutabamuste tõttu surma enam kui paarkümmend inimest.

“See raamat pole juturaamat, mida inimesed loevad otsast lõpuni,” on märkinud Jaak Jaagus. “See on kogumik, kust vaadata siit-sealt huvipakkuvaid teemasid.”

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv