Keskkonnatehnoloogia

David Quammen “Hüpe : zoonoosid ja järgmine üleilmne pandeemia”, 2014

David Quammen on tunnustatud Ameerika teadus- ja looduskirjanik, kes on avaldanud 15 raamatut ning teinud kaastööd paljudele ajalehtedele ja ajakirjadele. Ajakiri Scientific American nimetas „Hüppe“ 2012. aasta parimaks raamatuks ning see pälvis ka 2013. aasta teaduskirjanike preemia Science in Society Journalism Award. Teos jõudis ka Amazoni, Daily Beasti ja New York Timesi parimate raamatute sekka, PEN / E. O. Wilsoni teaduskirjanduse aastaauhinna lõppvalikusse ning USA mainekaima kirjandusauhinna National Book Critics Circle Award finaali.

Mitme teadusharu piirimail kulgevas tõsielupõnevikus viib kirjanik lugeja reisile Austraalia võidusõiduhobuste tallidesse, Kesk-Aafrika džunglitesse, Borneo ja Bali saarele, Kagu-Aasia suurlinnade turgudele, Bangladeshi lagunenud majadesse ja Hiina koobastesse, ajades üle maailma levivate taudide nagu SARSi, linnugripi või ka päris tavalise, kuid igal aastal erineva gripi jälgi. Teema on aktuaalne, sest pisilaste seisukohalt on inimesed kõigest toit-elupaik-transpordivahend. Mida rohkem inimesed looduselt arutult võtavad, elupaiku hävitavad, seda rohkem jääb kodutuks viiruseid, kes on sunnitud enesele uut elupaika otsima. Ja kust siis veel, kui mitte kõige arvukamast suurimetajast – inimesest.

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv