Psühholoogia ja pedagoogika

Ben Goldacre “Pahateadus”, 2009

Ben Goldacre on Briti arst, raadioesineja ja kirjanik, kes enda noore ea kohta on meedias palju kõlapinda ja rahvusvahelist tuntust saavutanud. Ta leidis, et ka laiem üldsus väärib selgitust, mis eristab teadust pseudoteadusest, miks inimorganismi pole võimalik lihtsa liitmise-lahutamisega ära petta, mida peaks näitama üks kvaliteetne statistiline meditsiiniuuring ja miks ei maksa meedias avaldatud uudisartikleid alati pimesi usaldada.

Ben Goldacre: „Koolis räägitakse kemikaalidest katseklaasides, liikumist kirjeldavatest võrranditest ja võib-olla midagi ka fotosünteesist. Aga väga tõenäoliselt ei räägita teile mitte midagi surmast, riskist, statistikast ega teadusest nende asjade kohta, mis võivad teid tappa ja mis ravida. Meie kultuuris on suur tühimik: tõenduspõhine meditsiin on olulisemaid rakendusteadusi, mis hõlmab mõningaid viimase kahe sajandi kõige targemaid ideid ning on päästnud miljoneid elusid, aga Riiklikus Teadusmuuseumis ei ole selles valdkonnas mitte ühtegi eksponaati.“

Raamat on lugemist väärt ja sobib õpikuks kõigile, kes õpivad või praktiseerivad meditsiini arsti või õena, kirjutavad terviseteemadel ajakirjaniku, toimetaja või peatoimetajana, või kes on loomu poolest uudishimulik ja tahab teada, kuidas asjad käivad ja teadmised tekivad. Ja kõige selle teemade tõsiduse, statistika ja matemaatika, ahhetama ajava rumaluse paraadi juures oskab Ben Goldacre täiesti tõsiseltvõetavat ja akuraatset teadust esitada lõbusalt, ladusalt ja kohati lausa ülevoolavalt.

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv