//
Loed praegu...
Humanitaarained / Humanities

Nikolai Berdjajev. Inimese orjusest ja vabadusest: personalistliku filosoofia kogemus. Ilmamaa, 2015

Nikolai Berdjajev (1874-1948) kirjutas oma raamatu Pariisi lähedal Clamart’is 1930ndate lõpu – ajal, millel on palju kokkupuutepunkte tänapäevaga. Filosoofina avas ta isiksuse, orjuse ja vabaduse olemust kogu inimajaloo taustal, kuid see on ka hämmastavalt päevakajaline teos ja sõjavastane raamat. Berdjajev kuulus intellektuaalse eliidi 224 esindaja hulka, kes 1922. a. Nõukogude Liidust välja saadeti. Olles küll Läänes lahkesti vastu võetud, tunnetas ta ka seal teravalt inimvaimu viibimist orjuse seisundis. Berdjajevi nägemus vabadusest ületab kõik maised ja ka religioossete institutsioonide seatud piirid. Tema väljendusviis on dialoogiline ja stiil kirjanduslik, mis on kindlasti üks tema populaarsuse põhjusi. Selles mõttes pole ta erandlik vene filosoof, kuid erandlik on ta oma mõtlemise mastaapsuses ja sügavuses. Tema filosoofia lähedus kirjandusega ei seisne ainult stiilis ning viidetes Dostojevskile ja Tolstoile, vaid temast ei ole saanud mööda vaadata paljud kirjanikud. Teda ja teisi Vene nn jumalaotsijaid on nähtud ka A. H. Tammsaare mõjutajate hulgas.

Vaata, kas raamatut saab laenutada

Discussion

Comments are closed.

Varasemad postitused