Humanitaarained

Simon Blackburn “Tõde : teejuht neile, kes segaduses”, 2015

Antiikajast alates on filosoofid arutlenud selle üle, kas tõde on absoluutne või suhteline. Simon Blackburn annab oma raamatus ladusa ja kergesti mõistetava ülevaate absolutismi ja relativismi konfliktist; kaalub Nietzsche arusaamu tõe ja illusiooni kasulikkusest; eristab filosoofilisi suhtumisi meie arusaamade staatusse (eliminativism, realism, kvietism, konstruktivism); uurib objektiivse tunnetuse võimalikkust loodus- ja inimteadustes, teaduse ja pseudoteaduse vahekordi, sallivust ja religiooni, uskumist ja aktsepteerimist, tõesse suhtumise moraalseid ja poliitilisi järeldusi ning kultuuridevahelisi arusaamisprobleeme. Teoses peatutakse Platonil ja sofistidel, Thomas Nagelil, David Hume’il, Friedrich Nietzschel, William Jamesil, Richard Rortyl, Bas van Fraassenil jt ning püütakse leida absolutistide ja relativistide vahelist keskteed. Raamatu materjal kanti ette kaheksa Giffordi loenguna Glasgow ülikoolis 2004. aastal.

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv