Moetööstus

Reet Piiri “Vana-Tartumaa rahvarõivad : Eesti Rahva Muuseumi kogudest”, 2014

Raamat tutvustab Tartumaa talurahva rõivastuse arengulugu. Siit leiab näiteid 16 kihelkonna rahvarõivakostüümidest. Suurem osa esitletud kostüüme on valmistatud nende kandjate poolt kas endale või pereliikmele esindusrõivaks, väiksem osa on koorilauljate ja rahvatantsijate esinemisrõivad. Fotodel toodud kostüümiosad on enamasti 19. sajandist pärinevad muuseumiesemed.

Lisaks Tartumaa kihelkondade kostüümidele ja nende kirjeldustele on toodud veel palju üldistavat ja huvitavat materjali. Keskendutakse 19. sajandi rõivastele. Infot saab, millist kangast kooti, kui palju, mida ja millest õmmeldi, mida ja kuidas värviti. Käsitletakse seda, kuidas rõivaid õmmeldi, antakse ülevaade lõigetest ja õmblusvõtetest. Veel teemasid: rõivaste kaunistused (sisse kootud kirjad, tikandid, pilud, pitsid), silmuskudumine (sukad, kindad, kampsunid); vööd, paelad ja nende valmistamine, nahkesemed ja jalanõud; ehted; garderoob lastel, neidudel, naistel, meestel; tööriided, kodused ja peoriided. Kostüümid ja kirjeldused on toodud Vana-Tartumaa kihelkondade kaupa: Kambja, Kodavere, Kursi, Laiuse, Maarja-Magdaleena, Nõo, Otepää, Palamuse, Puhja, Rannu, Rõngu, Sangaste, Tartu-Maarja, Torma, Võnnu, Äksi.

Vaata saadavust e-kataloogist ESTER

 

Discussion

Comments are closed.

Arhiiv