//
Loed praegu...
Humanitaarained / Humanities

Julien Offray de La Mettrie. Inimene kui masin. Ilmamaa, 2017

Julian Offray de La Mettrie oli arstiharidusega prantsuse valgustusaja filosoof, keda peetakse kaasaegse teadusliku psühholoogia ja kognitiivse teaduse pioneeriks. Le Metrie arvas, et inimmõistus ja inimkeha on lahutamatud: meie mõtted on kehasse koondatud masinavärgi ühe osa kolvid ja mutrid; inimene on masin, kuna tema vaimne pool sõltub füüsilisest; keha vedrud annavad suuna meie mõtetele, meie mõtted omakorda muudavad meie keha toimemehhanisme, eitades seejuures täielikult vaba tahte või moraalse vastutuse olemasolu.

Raamat pakub tänapäeva lugejale ootamatuid ja ehk ka mõistmatuid alusväiteid, kuid võimaldab leida paralleele mitmete lääne filosoofide ja mõtlejate töödega, samuti selliste valdkondadega nagu biokeemia, neuroloogia või psühholoogia, mis alustasid oma võidukäiku alles peale antud teose ilmumist. Enne lugema asumist tasuks kindlasti lugeda läbi Ilmar Vene põhjalik järelsõna, mis annab hea ülevaate tolle aja filosoofilisest ja ühiskondlikust kontekstist.

 

Vaata, kas raamatut saab laenutada

Discussion

Comments are closed.

Varasemad postitused